Ügyfélszolgálat

+36 (70) 314 9095

 

Deboti Blog

Kishajó vezetői tanfolyamon túl, vitorlás elméleti vizsgán túl, vitorlás oktatáson túl, vitorlás gyakorlaton túl és zsebünkben a belvízi kedvtelési célú jogosítványunk. Hajóbérlés elintézve, család felkészítve, itt a nyár, indulhat a családi nyaralás.

A Balaton nyáron javarészt csendes, már ami a szelet illeti. Időnként jönnek frontok, ami stabil kiszámítható szelet hoznak és ilyenkor a vitorlázó boldog. Frontok híján marad a reggeli keleti szél, mely 11 óra körülre legkésőbb elhal. A nap nyugtával hül a part és megjön a kellemes esti szél, mely szintén nem hosszúéletű. Utóbbi szelek barátságosak.

Ugyanakkor a Balaton évről évre szeszélyesebbé válik egyre váratlanabbul alakulnak ki erős szelek, viharok szinte a semmiből. Hogyan készülhetünk fel a balatoni viharokra.

Tapasztalat: a sok vízenlét felkészültebbé és óvatosabbá teszi a hajóst.

Elővigyázatosság: Érdemes résen lenni, figyelni a környezetünket. Óvó intő jelek a hirtelen feltornyosuló felhőképződés, a hirtelen légnyomás változás, a leálló majd megforduló szél.

Modern technika: érdemes nyáron követni a légnyomás térképeket, radar térképeket, villám térképeket, a Balatonra adott időjárás előrejelzést.

Technikai felkészültség: tudjunk gyorsan reffelni, vitorlát lehúzni, horgonyra állni, legyünk tisztában a pillanatnyi poziciónkhoz képest mekkora távolságra van a legközelebbi kikötő. Legyen elmentve a vízimentők száma, tudjuk gyakorlatban is az elsősegélynyújtás alapjait.

Összefoglalva: az álmodozás a vitorlás tanfolyamra beiratkozással, a sikeres kishajós vizsgával, belvízi kedvtelési jogosítványunk megszerzésével kezdődik. Ahogy elkezdünk önnállóan hajózni, onnan már a felkészültségé, a felelősségvállalásé, figyelemé a döntő szerep.